| FAPPZ PEF TF FŽP FLD FTZ IVP | ŠZP ŠLP VS | KTV OIKT SIC KAM | @ | English

ČZU WhitePages

Úvod Lidé na ČZU Předměty Útvary Projekty Akce
Vizualizace (b)

Lidé na ČZU

Abecední seznam

Ing. Vladimír Doležal, Ph.D. (2366)

Kontakty
  • E-mail:
  • ČZU Linka:
    • +420 22438 3195
  • Kancelář:
:: Konzultační hodiny :: Vladimír Doležal - konzultace
úterý pravidelně v případě naléhavosti ve středu
Kód předmětu Název předmětu
Citace

Possible products of potatoes - Ing. Doležal Vladimír, Ph.D., 2010

SMEJTKOVÁ, A. – DOLEŽAL, V. – JEHLIČKA, T. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Nanotechnologie v potravinářství. 2010, V potravinářském průmyslu se nanotechnologie uplatňují ve zpracování a balení potravin, zachování jejich bazpečnosti a úpravách jejich nutriční hodnoty. Pro potravinářské obaly existují tři kategorie využití nanotechnologií: zlepšení bariérových účinků plastů, zabudování aktivních komponent a snímání a signalizování informací. V zachování bezpečnosti potravin se využívají nanosenzory, které detekují toxiny v potravinách. Využití nanotechnologie při úpravě potravin spočívá ve vývoji nanokapslí, které se vpravují do potravin a nápojů. Novým nanomateriálem je tekuté sklo ve spray..

JEHLIČKA, T. – SMEJTKOVÁ, A. – DOLEŽAL, V. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); ULTRASOUND AND FOOD TECHNOLOGY. 2010, Ultrasound processing or sonication is one of the alternative technologies that has shown promise in the food industry. Typically ultrasound can be used as a processing aid in extraction, crystallisation, frezing, emulsification, filtration and drying. Main applications where power ultrasoud has been used to influence the development of living cells, improve sterilisation and effect enzyme activity. Sonication alone is not very effective in killing bacteria in food; however, the use of ultrasound coupled with pressure and/or heat is promising the best methods to inactivate microbes, as they are more energy-efficient and effective in killing microorganisms..

DOLEŽAL, V. – JEHLIČKA, T. – SMEJTKOVÁ, A. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); Sour-Dough Fermentation through Bred Production in EU. 2010, Bakery industry has known a revolution over the past 150 years. The small artisan bakeries, which were present in every village, made place for high technological bakery industry. Industrial mono-production took over from the high variety bakeries as bread could be produced in a more efficient way. Productivity became the key of success. Different baking technologies were developed to answer better to new market demands. The main consequence of this evolution was a decreased interest for bread flavour through long fermentation processes. A trend has been observed for an increased demand for tastier bread as some artisan bakeries are still producing nowadays or for specialty breads from all over the world. A new business has been created through that demand for companies specialised in the production of stabilised sourdough products. Bakery industry was enabled to provide an answer to the market demand without investment in time, equipment, or extra labour cost. .

SMEJTKOVÁ, A. – DOLEŽAL, V. – JEHLIČKA, T. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); NANOTECHNOLOGIE V POTRAVINÁŘSTVÍ. 2010, .

JEHLIČKA, T. – SMEJTKOVÁ, A. – DOLEŽAL, V. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); ULTRASOUND AND FOOD TECHNOLOGY. 2010, .

DOLEŽAL, V. – JEHLIČKA, T. – SMEJTKOVÁ, A. Podtyp: Příspěvek ve sborníku (mimo kategorie RIV); SOUR-DOUGH FERMANTATION THROUGH BREAD PRODUCTION IN EU. 2010, .

Název Poskytovatel Trvání
 
page foot